Must cukortartalma
Személyes átvétel jelenleg szerdánként, és között lehetséges XI. Előre is nagyon köszönjük megértésüket! Hogyan működik a mustfokoló - más néven cukorfok mérő? A mustfokoló cukorfok mérő egy igen hasznos eszköz, mely a következő feladatokra alkalmas: meghatározható a cefre vagy must cukorfoka már az erjedés során a cefre cukor tartalmából megbecsülhető vele a várható alkoholtartalom ellenőrizhető vele az erjedési folyamat pontosan megmondható, hogy befejeződött-e az erjedés cukrozás esetén a kívánt eredmény eléréséhez meghatározható vele a szükséges cukormennyiség A cukor a sörfőzőknek, a borászoknak és a pálinkát valamint egyéb párlatot készítőknek egyaránt fontos, mivel cukor nélkül nem lenne erjedés, tehát nem jönne létre alkohol sem.
A mustfokoló éppen ezért fontos must cukortartalma az erjedés ellenőrzéséhez, hiszen minél több a cukor, annál több alkoholt nyerhetünk ki.

Egy kis elmélet A cukros víz sűrűsége és ezzel a felhajtóereje is nagyobb, mint a normál vízé. Ez a felhajtóerő különbség teszi lehetővé a mustfokoló működését.
Must – Wikipédia
A sűrűséget úgynevezett Öchsle-fokban mérjük. Az Öchsle-fok azt mutatja meg, mennyivel könnyebb vagy nehezebb egy liternyi a mért folyadékból, mint egy liter tiszta víz.

Minél nagyobb az Öchsle-fok, annál édesebb a folyadék. Tiszta vízben a mérési eredménynek nullának kell lennie.
A must cukorfokának megállapítása
A folyadékok sűrűsége függ a hőmérsékletétől is. A mustfokoló 20°C hőmérsékleten mér pontosan, ettől eltérő hőmérsékleten végzett mérés esetén az eredményt korrigálni kell.

A mustfokoló cukorfok mérő használata Az Öchsle-fok meghatározásához töltsél a mérendő folyadékból egy mérőhengerbe, majd óvatosan engedd bele a tiszta mustfokolót. A mustfokolónak szabadon és függőlegesen kell a folyadékban úsznia, nem érhet az oldalfalhoz.
Felnőtt tartalom!
A mustfokoló oldalán nem szabad légbuboréknak lennie. Ha mégis van rajta buborék, akkor azt a folyadék keverésével lehet eltávolítani. A folyadék sűrűségétől függően a mustfokoló valamennyire elmerül benne. Az Öchsle-fokot a folyadék felszínénél must cukortartalma a skáláról leolvasni a képen a szaggatott vonalnál látható ez a szint.
Vastagabb gyűrű esetében ez vizes oldatok esetében fordul elő a gyűrű alsó szélénél kell leolvasni az értéket. Példa az Öchsle-fok cukorfok megállapításához Egy folyadéknál grammot must cukortartalma.
Az alkoholmérő használati utasítása A mustmérőt a must cukortartalmának meghatározására használják. A mérő a must sűrűsége alapján működik. A mustban található cukor mennyiségének minél pontosabb leméréséhez követni kell a szőlő érési fokát, és meghatározni a szüret kezdetét. Tíz nappal a szüretelés megkezdése előtt elvégezheti az első mérést a szőlő cukortartalmával kapcsolatban. A gyümölcsös különböző pontjairól szedjen le kilogramm szőlőt, préselje ki a mustot, szűrje le, majd mérje le a cukor mennyiségét.
Egy folyadéknál must cukortartalma mértünk. Ennek megfelelően lehet a cefre cukortartalmát megbecsülni.
Mustfokoló (cukorfok mérő) használata
Ez azonban csak durva becslés, mivel a folyadékokban nem csak a cukor, hanem más anyagok is befolyásolják a sűrűséget. Példa a cukorfok megállapításához Egy cefrében 90 Öchsle-fokot mértünk, mennyi a cukorfok? Amennyiben teljesen megerjed ez a cukortartalom, akkor ez kb.

Teljes erjedés azonban a gyakorlatban nem létezik, nem lehet elérni. Amennyiben erre a célra szeretnénk használni a mustfokolót, egy széles mérési tartományú mustfokolót érdemes vásárolni.
A cefrének az erjedés kezdetén magas a cukortartalma. A mustfok ekkor például lehet 80 Öchsle-fok is.

Az erjedés során a cukor alkohollá alakul, a cefre sűrűsége csökken. Mérd meg a mustfokot az erjedés előtt és az erjedés során is.
A must cukorfokának megállapítása - bormeglepetes.hu
Az értékek összehasonlításával figyelemmel kísérhető az erjedés folyamata és befejeződése. Ha magasabb alkoholtartalmat célzunk meg, akkor a cefrét az erjedés előtt cukrozni kell a magyar törvények alapján pálinkát kizárólag cukrozatlan gyümölcscefréből szabad főzni. Azt, hogy bizonyos alkoholtartalom eléréséhez mennyi cukrot kell a cefréhez adni, a mustfokoló segítségével ki lehet számolni.
Tehátazaz gramm cukrot kell literenként a cefréhez adni.
Az erjedés befejeződésének ellenőrzése Az erjedés általában befejeződött, ha a kotyogót már nem nyomják fel a keletkező gázok, azaz nem kotyog. Azonban nem biztos, hogy ekkor ténylegesen befejeződött az erjedés, és minden cukor alkohollá alakult már. Objektív és megbízható módon a mustfokolóval lehet ezt megállapítani. A befejeződés módja a kezdeti cukortartalomtól és a használt élesztőtől függ. Mivel ez a turbó élesztő a cukrot tökéletesen alkohollá alakítja, az erjedés befejeződésekor a mustfokolóval negatív értéket kell mérnünk.
Öchsle-fokban egy pozitív, de alacsony értéket fogunk kapni.