Véradás előtt


Pukoli Dániel Oszlassuk tehát el a véradásos tévhiteket!

  • Hogyan zajlik egy véradás? | Országos Vérellátó Szolgálat
  • Véradási szabályok és tippek

A véradás a legegyszerűbb módja annak, hogy bárki életet menthessen végzettségtől függetlenül, sőt: egy alkalommal nem egy, hanem egyszerre három ember életét is megmenthetjük, mert egy adag levett vérből rendszerint háromféle készítmény vörösvértest- és vérlemezkekoncentrátum, valamint plazmakészítmény is készül.

A véradással kapcsolatban sajnos számos tévhit kering, melyek eltántoríthatják a lehetséges véradókat a jócselekedettől.

Tévhitek a véradással kapcsolatban

Hazánkban a nők évente 4-szer, a férfiak évente 5 alkalommal adhatnak vértForrás: rf. A véradástól megbetegedhetünk A véradástól önmagában az egészségi állapotunk nem lesz rosszabb, bár az igaz, hogy bizonyos mellékhatásokat érzékelhetünk. A leggyakoribbak a szédülés és fáradékonyság rögtön a véradást követően, ezért szakemberek azt javasolják, hogy véradás után igyunk sok folyadékot, együnk valamit, ne végezzünk véradás előtt fizikai munkát és legalább egy napot pihenjünk.

Az elvesztett vérmennyiséget a szervezet 48 órán belül pótolja elsősorban a vérplazmátés kb. Aki gyógyszert szed, nem adhat vért Ez csak részben igaz. Bizonyos gyógyszerek szedése, mint például a véralvadásgátlók, kemoterápiás szerek vagy az akné kezelésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása kizárja a véradást, más gyógyszerek szedése azonban nem jelent akadályt.

véradás előtt vélemények kezelésére az 1. típusú diabétesz

Éppen ezért véradás előtt minden esetben javasolt konzultálni egy véradásban jártas orvossal a szedett gyógyszerekkel kapcsolatban. A véradás hosszú időt vesz igénybe Az adatfelvétel főleg első véradásnál és az orvosi vizsgálat változó hosszúságú lehet, de maga a véradás kb.

véradás előtt a legjobb gyógyszer a cukorbetegség kezelésében 2 fok

Évente csak egyszer lehet vért adni Hazánkban a nők évente 4-szer, a férfiak évente 5 alkalommal adhatnak vért, és két véradás között minimum 8 hétnek kell eltelnie. Véradás után igyunk sok folyadékot!

véradás előtt cukorbetegség kezelése gyermekeknél fotó

Forrás: rf. Akinek tetoválása vagy piercingje van, az nem adhat vért Hamis.

véradás előtt a kezelés a cukorbetegség perga

Menstruáció alatt nem szabad vért adni A menstruáció nem zárja ki a véradást, de azon nők esetén, akiknél erőteljes vérzés, hasi véradás előtt, rossz közérzet vagy migrén áll fenn a menstruáció alatt, javasolt, hogy a véradást a menstruációt követően két héttel időzítsék.

A tévhitek ismerete mellett fontos tudni, hogy hazánkban bárki jelentkezhet véradásra, aki 18—60 év közötti visszatérő véradók esetén 65 éviglegalább 50 kg testsúlyú és megfelel az alkalmassági feltételeknek. Fontos, hogy aki teheti, adjon vért akár rendszeresen is, hiszen sok esetben a vér pótlása az egyetlen, ami élet és halál között választóvonal lehet.

  1. Hogyan zajlik egy véradás?
  2. Speciális véradások[ szerkesztés ] Plazmaferézis: A plazmaferézis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely tisztított plazmakészítmények előállításához szolgál alapanyagul.
  3. Tévhitek a véradással kapcsolatban
  4. Mire kell figyelni, ha vért adunk? - HáziPatika

Kapcsolódó cikkek.